Verbinding op de werkvloer: een basisbehoefte in tijden van verandering
Psychologische veiligheid op de werkvloer: durven we elkaar nog aan te spreken?
Veiligheid is een van onze meest fundamentele psychologische basisbehoeften. Als kind hebben we het nodig om ons te ontwikkelen, maar ook als volwassene blijft het cruciaal – zeker op de werkvloer.
Volgens Harvard-hoogleraar Amy Edmondson betekent psychologische veiligheid het vertrouwen binnen een team om interpersoonlijke risico’s te nemen zonder angst voor straf of vernedering. Het gaat niet om elkaar ontzien of prestatienormen verlagen, maar om een cultuur waarin teamleden leren van ervaringen, risico’s durven nemen, fouten erkennen en hulp vragen wanneer nodig.
Somberheid: bestrijden of omarmen?
Tijdens een inspirerende supervisie over cognitieve gedragstherapie bespraken we een fascinerende visie van Steven Hollon (Vanderbilt University, Nashville).
Waarom voelen we ons soms somber of depressief?
Wat is het nut hiervan?
Waarom hebben we deze lastige emoties evolutionair geërfd?
Verzuimmanagement: balanceren tussen empathie en daadkracht
Als leidinggevende heb je vast wel eens te maken gehad met verzuim. In mijn werk als psycholoog zie ik dagelijks hoe medewerkers worstelen met psychische klachten en uitvallen, en ik weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn om hier effectief mee om te gaan. Verzuim raakt namelijk niet alleen je medewerker, maar ook jou als leidinggevende. Het vraagt om een evenwicht tussen begrip tonen en daadkrachtig optreden.
Dankzij Bart leerde ik een een belangrijke les over rouw en verlies
Herfstvakantie reflectie voor docenten
Al jaren werk ik met docenten die last hebben van de stress die hun vak met zich meebrengt. Deze herfstvakantie wil ik een aantal tips delen die je kunnen helpen om sterker en meer ontspannen te starten na je vakantie.
Voor jezelf zorgen betekent ook: jezelf uitdagen
We denken vaak dat zelfzorg draait om rust en ontspanning. Maar soms is juist het stappen uit je comfortzone wat je ècht verder brengt.
In mei brak ik mijn elleboog na een fietsongeluk, en onze fietsvakantie naar Rome leek ineens onmogelijk. Na zes weken gips en brace, en mijn arm amper gebruikt te hebben, daagde mijn fysio me uit om weer in beweging te komen. Het was niet makkelijk, maar met discipline en doorzettingsvermogen begon ik stap voor stap mijn vertrouwen én kracht terug te winnen—zelfs op mijn racefiets.
Mijn boek 'Boost je eigenwaarde' is uit!
In mijn praktijk zie ik dat achter overbelasting, burn-out, lusteloosheid of somberheid vaak een gebrekkig gevoel van eigenwaarde schuilgaat. Met mijn boek 'Boost je eigenwaarde' wil ik mensen die dit bij zichzelf herkennen, helpen om hun gevoel van eigenwaarde te versterken. Zo is het uiteindelijk niet meer nodig om over grenzen te gaan, zodat je kunt leven hoe jij wilt. Aan de hand van voorbeelden en makkelijke toe te passen adviezen kun je zelf bepalen waar bij jou de pijnpunten liggen en wat je kunt doen om beter voor jezelf te zorgen.
Maak jouw mentale schijf van 5
Net als een gezond eetpatroon, heb je ook iedere dag mentale voeding nodig om lekker in je vel te zitten.
Werk iedere dag aan je mentale fitheid door iedere dag 5 dingen te doen die jou energie geven, die je blij maken.
Maak hiervoor je eigen schijf van 5 waarbij je een lijst van dingen die je iedere dag nodig hebt om je mentaal fit te voelen in een cirkel zet.