Verzuimmanagement: balanceren tussen empathie en daadkracht

3 december 2024 door Mirjam

Emoties die opspelen bij verzuim

Verzuim raakt je als leidinggevende persoonlijk en kan een breed scala aan emoties oproepen:

  • Empathie. Ik herken de empathie die je voelt als een waardevolle medewerker of iemand die een zware tijd doormaakt, zich ziek meldt. Hoewel empathie heel belangrijk is, te veel empathie het moeilijk maken om duidelijke gesprekken te voeren of duidelijke afspraken te maken
  • Teleurstelling. De teleurstelling of irritatie die opkomt als een medewerker zich onverwacht ziek meldt, is heel begrijpelijk. Vooral als je  je best hebt gedaan om te ondersteunen, en het toch niet heeft geholpen om verzuim te voorkomen
  • Schuldgevoel. Wanneer werkdruk hoog is, of er spelen veel veranderingen of lastige teamdynamieken, kun je je schuldig voelen richting de collega die uitvalt en tegenover het team dat de extra werk moet opvangen.
  • Onzekerheid. De complexe regelgeving rond verzuim kan je onzeker maken. Je kunt je onzeker voelen over de juiste aanpak, de impact op je team en je positie als leidinggevende, zeker als verzuim langer aanhoudt.

Deze emoties kunnen je in diverse valkuilen lokken:

  • Te veel ruimte beiden. Teveel begrip kan leiden tot een gebrek aan sturing, vage afspraken of het nalaten van een kritisch gesprek. 
  • Overmatige controle. Je kunt teveel controle willen houden door strengere regels en meer controlemechanismen in te voeren. Dit leidt vaak tot een afstandelijke houding en een sfeer van wantrouwen waardoor het proces vaak stagneert.
  • Gebrek aan daadkracht. Je kunt bang zijn om fouten te maken waardoor je voorzichtig en besluiteloos wordt en onduidelijke afspraken maakt.
  • Verstrengeling van processen. Wanneer verzuim en disfunctioneren door elkaar lopen, kan het moeilijk zijn om je aanpak te bepalen. Dit kan verwarrend zijn voor jezelf en de medewerker.

Wat kun je doen? Effectief verzuimmanagement begint met bewustwording: herken je eigen emoties, kwaliteiten en valkuilen, en zet deze inzichten om in concrete acties om je aanpak waar nodig aan te passen. Persoonlijk merk ik dat regelmatig reflecteren en sparren met collega's me verder helpt.

Aarzel ook niet om hulp van specialisten in te schakelen voor frisse inzichten en ondersteuning. Door bewust en doelgericht om te gaan met verzuim, versterk je niet alleen je verzuimaanpak, maar ook je eigen rol als leidinggevende.